Biljetter till Carmen

Nu säljer vi biljetter till Bizets Carmen.

Operagruppen Figaro, som funnits sedan 1980, sätter nu för första gången upp Carmen som helaftons-föreställning. Och detta i en helt ny bearbetning med rötter i den Östgötska myllan. Regissör är Pauline Ärlebäck. Detta vill ni inte missa!

Premiär: 23 mars 2024, kl 16.00.
Övriga föreställningar: 24 mars samt 13, 14, 20, 21, 27 april, kl 16.00
För mer information se Biljetter och Spelschema.

Carmen nästa!

Ridå! Sista föreställningen av Proserpin är spelad och teaterljuset släckt för den här gången. Vi i Operagruppen Figaro vill tacka er, vår fantastiska publik, för en underbar spelperiod!

Nu vänder vi blickarna framåt och kastar oss med iver över nästa projekt – Bizets Carmen.

Föreställningar planeras till våren 2024.

Biljetter till Proserpin

Operagruppen Figaro fyller 40 år och det firar vi genom att hylla den svenska operakonsten! Med glädje kan vi äntligen välkomna er till våra föreställningar av Proserpin. En romersk myt, klädd i 1700-talsdräkt, om kärlek, sorg, plikt och begär.

Med den ljuvliga musiken av Joseph Martin Kraus och Johan Henrik Kellgrens förtrollande ord förflyttar vi oss till en värld och tid fylld av gudar, nymfer och avgrundsandar! Här berättar vi den dramatiska historien om hur den vackra Proserpin blir bortrövad av dödsguden Pluto. Det är en berättelse om hur årstiderna kom till, genom sorgens vissnande höst och kärlekens blomstrande vår!

Vi har gjort en viss bearbetning, men håller oss i stort sett till Kjellgrens svenska originallibretto. Regissör är Sofia Gregersen.

Premiär: 1 oktober 2022 kl 16:00
Föreställningar: 1, 2, 8, 9, 22, 23 oktober 2022 kl 16:00
Plats: St Hans församlingshem, Ekholmen, Linköping

För mer information se Biljetter och Spelschema.

Biljetter till Don Giovanni

Nu säljer vi biljetter till Mozarts Don Giovanni.

Operan Don Giovanni, med musik av W A Mozart och libretto av Lorenzo da Ponte, hade världspremiär 1787. Det är snart 250 år sedan. Har verkligen berättelsen om den bedrägliga och karismatiska förföraren och människorna omkring honom något att säga oss idag, efter #metoo? Operagruppen Figaro tror det.

Det ursprungliga librettot var ett hopkok av flera äldre berättelser, och vår uppsättning är dessutom kryddad med de oväntade likheter vi upptäckt mellan operan och Selma Lagerlöfs 100 år yngre saga om kavaljeren Gösta Berling som kör runt mellan sina kvinnor dragen av den svarta hästen Don Juan. Historien upprepar sig, igen och igen, i saga och verklighet, och lämnar oss ensamma med obesvarade frågor och diffusa känslor av skuld och skam. Av att vi borde vetat bättre, lärt oss något av historien och inte tigande tittat bort. Det är där operan kommer oss till mötes. Mozarts musik, de utvalda orden, sången och de stora känslorna blir en projektionsyta för våra egna tvivel och tillkortakommanden, men också, naturligtvis, för den glödande passionen och kärlekens läkande kraft.

Operagruppen Figaro har satt upp Don Giovanni tre gånger tidigare men aldrig på det här sättet. Vi tror inte att någon annan har gjort det heller. Så välkommen till en välbekant världspremiär!

Bearbetningen är baserad på Erik Lindegrens översättning från 1961.

Premiär: 12 oktober 2019, kl 16.00
Övriga föreställningar: 13, 19, 20 oktober samt 9, 10, 16, 17 november, kl 16.00.
För mer information se Biljetter och Spelschema.

Snart är det dags – Mozarts Don Giovanni!

Operagruppen Figaro, som funnits sedan 1980, har satt upp Don Giovanni vid tre tillfällen tidigare (-83, -97 och -09). Den här gången har vi anlitat en ny regissör, Titti Knutsson, och det ska bli oerhört spännande att se varthän detta leder oss när vi nu för fjärde gången tar oss an detta musikaliska mästerverk.

Premiär 12e oktober 2019. Biljetter släpps i början av september.

Följ oss på facebook https://www.facebook.com/OperagruppenFigaro/

Don Giovanni nästa!

Ridå! Sista föreställningen av Labyrinten är spelad och teaterljuset släckt för den här gången. Vi i Operagruppen Figaro vill tacka er, vår fantastiska publik, för en underbar spelperiod!

Nu vänder vi blickarna framåt och kastar oss med iver över nästa projekt – Mozarts Don Giovanni.

Operagruppen Figaro, som funnits sedan 1980, har satt upp Don Giovanni vid tre tillfällen tidigare (-83, -97 och -09). Den här gången har vi anlitat en ny regissör, Titti Knutsson, och det ska bli oerhört spännande att se varthän detta leder oss när vi nu för fjärde gången tar oss an detta musikaliska mästerverk.

Föreställningar planeras till hösten 2019.

Biljetter till Labyrinten – Trollflöjten 2

I Operagruppen Figaro är vi stolta att presentera Labyrinten, eller Trollflöjten II. Den ursprungliga Trollflöjten hade premiär i september 1791, men några månader senare avled dess kompositör W. A. Mozart. Textförfattaren Emanuel Schikaneder levde dock vidare och 1798 skrev han en fortsättning på sin och Mozarts succéopera, nämligen Labyrinten, med musik av Peter von Winter. Tamino och Pamina kämpar här vidare på den goda sidan, mot Nattens drottning och hennes hantlangare på den onda. De utstår nya prövningar, men flöjten och klockspelet hjälper dem och det goda segrar på nytt.

Vi tror att det är första gången som Labyrinten spelas i Sverige, och det sker alltså i Linköping, på Globenteatern, i april 2018. Det är inte underligt att vi är stolta! Regissör är Karin Vieweg Lantz. Både sång och tal sker på svenska.

Premiär: 7 april 2018, kl 18.00
Övriga föreställningar: 8, 14 och 15, 21 och 22, 28 och 29 april, kl 16.00.
För mer information se Biljetter och Spelschema.

Labyrinten nästa! – ”Trollflöjten 2”

Efter en underbar föreställningsperiod av Trollflöjten, tack kära publik, vänder vi nu blickarna framåt och påbörjar nästa spännande projekt. Vi tar oss an den betydligt mindre kända men o så spännande uppföljaren till Trollflöjten – Labyrinten, av Peter von Winter (1798). Librettot till Labyrinten är skriven av Schikaneder som skrev Trollflöjten och vi får här följa vad som hände efter sista prövningen i Trollflöjten.

Föreställningar planeras till tidigast våren 2018.